Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).
Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).
Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 1