Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Tagi: ,

Pożywna, rozgrzewająca zupa krem z pora pysznie smakuje z dodatkiem pulpecików z jajek. Dzięki podduszonemu na maśle porowi zupa ma łagodny smak, a topiony ser nadaje jej aksamitnej konsystencji. Jedna porcja zupy kremu z pora wystarczy, żeby przekonać się, że miejsce pora jest niekoniecznie tylko i wyłącznie we włoszczyźnie.

Zupa krem z pora:

  • 3 większe pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • 2-3 ziemniaki
  • 10 dag serka topionego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego sera (np. cheddar)
  • szczypiorek do posypania zupy
  • szczypta chili
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo startej kurkumy
  • garść listków świeżego lubczyku
  • opcjonalnie: gęsta śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. Pory przecinamy na pół, dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, kroimy w kostkę (bez końcowych, ciemnozielonych części liści).
  2. W głębszym rondlu na maśle podduszamy por z pokrojoną w kostkę cebulką z dodatkiem szczypty chili, kurkumy i soli.
  3. Do podduszonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.
  4. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).
  5. Dodajemy do zupy porowej serek topiony, miksujemy zupę na gładki krem, podajemy z klopsikami z jajek, posypujemy tartym serem i szczypiorkiem. Do kremu z pora można też dodać łyżkę gęstej śmietany.[/skladniki]

 

Klopsiki z jajek ok. 18-20 sztuk:

  • 7 jajek (6 ugotowanych na twardo, 1 surowe)
  • cebulka
  • olej do smażenia
  • sól morska i pieprz do smaku
  • łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia klopsików
  • opcjonalnie: łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku

Przygotowanie:

  1. Cebulkę szklimy na oleju.
  2. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę za pomocą krajalnicy, przekładamy do miski.
  3. Dodajemy podduszoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, roztrzepane surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Możemy dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek;Delikatnie mieszamy.
  4. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, równomiernie z każdej strony.
  5. Przed dodaniem do zupy kremu z pora odsączamy klopsiki z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

zupa krem z pora - przepis

krem z pora - jak zrobić?

 

krem porowy - łatwy przepis

zupa porowa - składniki

zupa z pora - dodatki

kremowa zupa z porów

 

Lubisz zielone zupy? My też! Dlatego mamy jeszcze więcej przepisów na zupy z zielonych warzyw:

Zobacz też

6 Comments

  • Rilla napisał(a):

    Dodałam jeszcze po łyżce soku z cytryny i octu cydrowego (z cydru jabłkowego), bo lubię połączenie pora z kwaśnym 🙂 Zupa wyszła delikatnie kwaskowata, taka odświeżająca. I teraz to moja ulubiona zupa na szybki obiad :)) A klopsiki na dobre wyparły u mnie grzanki 🙂 Słowem – SUPER!

    • Agata napisał(a):

      Pomysł z przełamaniem smaku zupy sokiem z cytryną i octem cydrowym super! Ten ocet cydrowy mnie zaintrygował, koniecznie muszę wypróbować go w mojej kuchni. Pozdrawiam!

  • rosalieirenen napisał(a):

    A ja potrzebowałam zupy na szybko i zamiast ziemniaków (nie miałam ani sztuki!) wrzuciłam cieciorkę z puszki i pominęłam serek topiony i chili – dzieciaki kuzynki zajadały się ze smakiem, a kuzynka nęka mnie o przepis 🙂 podlinkowałam i zamierzam spróbować eksperymentu z cieciorką jeszcze raz – smak był niesamowity 🙂

    Oryginalny przepis też już wypróbowałam i na pewno będę do niego wracać 😉

  • Gosha napisał(a):

    Meeeega, ogólnie dosownie, jak w nazwie bloga, ZAKOCHAŁAM się w zupach 🙂 Jestem na dobrej drodze polubienia otowania ogólnie, co w moim przypadku graniczyło całe życie z cudem 😛

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *