Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z selera z gruszką to niezwykle eleganckie i wykwintne połączenie. Dodatek sera pleśniowego nadaje zupie charakteru, a mascarpone sprawia, że krem jest aksamitny. Posypany chrupiącymi orzechami, z kawałkami upieczonej gruszki stanie się prawdziwym hitem w Waszej kuchni. Być może zupa krem z selera to pomysł na Wasze nowe danie popisowe?
Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej.
Krok 2
20 min
W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Krok 3
5 min
Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy.
Krok 4
5 min
Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 5
10 min
Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż będą miękkie – nie rozpadające się, lecz chrupkie (ok. 10 minut).
Krok 6
5 min
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Krok 7
2 min
Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką, posypaną uprażonymi orzechami włoskimi, udekorowaną kilkoma kroplami oliwy. Ja do dekoracji wykorzystałam także marynowane, złociste mini cebulki.
Krok 1
z
7
Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej.
Krok 2
z
7
W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Krok 3
z
7
Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy.
Krok 4
z
7
Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 5
z
7
Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż będą miękkie – nie rozpadające się, lecz chrupkie (ok. 10 minut).
Krok 6
z
7
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Krok 7
z
7
Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką, posypaną uprażonymi orzechami włoskimi, udekorowaną kilkoma kroplami oliwy. Ja do dekoracji wykorzystałam także marynowane, złociste mini cebulki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0