Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

Tagi: , ,

Zupa krem z zielonego groszku podbiła moje serce  już jakiś czas temu. Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią. Kiedy robię tradycyjną sałatkę jarzynową to nie potrafię się oprzeć i zawsze podjadam nieco groszku przed dodaniem go do reszty składników.

Pokochałam tą zupę też za jej wiosennie zielony kolor. Kiedy za okanmi szaro, buro i ponuro a do wiosny daleko mogę bawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się … w naszych miseczkach. Zupę podałam z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym pastą z  oliwek i  moimi ulubionymi kiełkami z rzodkiewki, ale rewelacyjnie smakuje też  z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzaneczkami.

Lubię tą zupę też za to, że bardzo szybko się ją przygotowuje. Miseczka kremowej zupy z zielonego groszku na obiad nastraja mnie optymistycznie i dodaje energii i sił w oczekiwaniu na  upragnioną wiosnę.

Składniki:

  • 800 g groszku zielonego mrożonego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem i ziołami
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kozieradka do smaku
  • 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 150 g śmietany 18 %
  • 1 bagietka
  • pasta z  oliwek
  • kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę ( zostanie zmiksowana z zupą).
  2. W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem i ziołami i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor.
  3. Dorzucamy groszek i całość zalewamy bulionem warzywnym.
  4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
  5. Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy też sok z 1/2 cytryny.
  6. Zupę zabielamy śmietanką ( część zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko lub dokładnie miksujemy blenderem.
  7. Pieczywo kroimy na małe porcje i wkładamy do tostera ( najlepiej jeśli będzie tylko delikatnie przypieczone).
  8. Każdą kromkę smarujemy pastą z oliwek i dekorujemy kiełkami.
krem z groszku, zupa krem z zielonego groszku

Na  naszym blogu znajdziecie też przepis na:

Kremową zupę z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Grochówkę z zielonego groszku

Zupę krem z zielonego groszku na przekór zimie

Zobacz też

23 Comments

  • kristina napisał(a):

    Pychotka, zrobilam

  • Muszka napisał(a):

    Dziś robię na obiad dla gości:)

  • Ania napisał(a):

    Mam pytanie odnośnie ilości? Na jaką liczbę osób podane są proporcje?

    • Jola napisał(a):

      Z podnaych składników przygotujemy około 4-5 porcji zupy. Wszystko zależy od wielkości miseczek i apetytów 😉
      Pozdrawiam 🙂

  • Bodzio napisał(a):

    Dziś ją zrobię córce i żonie.

  • alex napisał(a):

    Kozieradka w jakiej formie? Właśnie robię 🙂 bo mam mielone nasiona ale one nie są zbyt smaczne…..
    Uwielbiałam

    • Jola napisał(a):

      Kozieradkę kupuję w formie sproszkowanej i dodaję dosłownie szczyptę do smaku. Podkręca fajnie smak wielu potraw w tym też i zup. Pozdrawiam 🙂

  • gosia napisał(a):

    Witam serdecznie

    • Jola napisał(a):

      Gosiu, kozieradkę można po prostu pominąć w składnikach, choć ja mam do niej pewną słabość i często dodaję ją do zupy 🙂 Można też zastąpić ją odrobiną suszonego selera.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • strega napisał(a):

    Szkoda, że nie ma tu opcji „DRUKUJ”, bo w kuchni wolę mieć wszystkie przepisy „czarno na białym”. 😉
    Ale przepis prosty i smakowity. Dzisiaj go wypróbuję na obiad.

  • strega napisał(a):

    Oj! Zapomniałam wrócić po obiedzie i zdać relację jak wyszła zupa. A wyszła wspaniale!!! Prosta, szybka i niezwykle smaczna! Dzięki za przepis. Już mam w „bazie danych” i co jakiś czas do niej wrócę, bo mężowi bardzo smakowała.
    Ja jednak wprowadziłam niewielką zmianę, bo z poprzedniego dnia zostało mi sporo groszku gotowanego z boczkiem. To był dodatek do drugiego dania. Kiedy mam zapowiedzianych gości, boję się, że mi czegoś zabraknie, więc zawsze gotuję na przynajmniej jedną, dwie osoby więcej niż to w planach i stąd ten nadmiar groszku. A potem pomyślałam, że znów ten groszek na obiad… Tak więc hasło „zupa krem z zielonego groszku” wygooglowała mi min. zakochane w zupach. No i jestem na Waszej stronie. To był dobrt „traf”. 🙂

    • Jola napisał(a):

      Cieszę się , że ” dobry traf ” skierował Cię do nas i oczywiście, że zupa smakowała 🙂 Krem z zielonego groszku to moja ulubiona zupa. Rewelacyjnie smakuje z chipsami warzywnymi lub ziołowymi grzaneczkami. Zapraszam do częstych odwiedzin i korzystania z naszych przepisów.

  • Patrycja Koczwara napisał(a):

    Dziękuję za ten przepis. Utknęłam w niedziele z paczką groszku i podwójną śmietaną kupioną dzisiaj na farmie. Właśnie skończyłam gotować, dodałam jednego ziemniaka i całość polałam oliwą z pestek z dyni. Pysznie, piknie, kolorowo! 🙂

  • Kaja napisał(a):

    Prosta i szybka, a dla mojego braku cierpliwości to absolutna podstawa 😉 Nie miałam niektórych ziół (np. kozieradki), ale to bez znaczenia. Było pycha! Mój kochany nie przepada za zupami, ale zajadał się szalenie !

  • Agata napisał(a):

    Bardzo się cieszymy 🙂 Pozdrawiamy 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *