Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Tagi: , ,

Wiosenna łąka na talerzu! Zupa krem z zielonego groszku udekorowana jadalnymi kwiatami to niezawodny sposób na to, aby uratować nawet najbardziej pochmurny dzień. Sposobem podania ujmiecie nie tylko głodomorów, ale również estetów. Słodki groszek w połączeniu z wyrazistym porem to kompozycja, której do pełni smaku nie potrzeba już wiele. Krem z zielonego groszku doprawcie obficie pieprzem (najlepiej cytrynowym), zabielcie kleksem śmietany, posypcie kwiatami. Zielono mi!

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonego zielonego groszku
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Śmietana 12%
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • Kwiaty jadalne

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części.
  2. Pokrojone warzywa zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy bulion.
  3. Pory dokładnie myjemy, kroimy (również część liści), a następnie rumienimy delikatnie na oliwie.
  4. Kiedy bulion jest już gotowy, wyjmujemy marchewki, seler i cebulę, dodajemy pory oraz groszek. Gotujemy jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie. Dolewamy sok z cytryny.
  5. Miksujemy całość na gładką zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Krem z zielonego groszku podajemy udekorowany jadalnymi kwiatami.

krem z zielonego groszku
zupa krem z zielonego groszku
krem groszkowo-porowy
kremowa zupa z pora
zupa groszkowo-porowa

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *