Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Tagi: , , ,

Nim w garnkach na dobre zapanuje jesień i po uszy wsiąkniemy w dynię oraz warzywa korzeniowe, gotujemy jeszcze w zielonej tonacji. Wraz ze spadkiem temperatury rosną apetyty, powoli zaczynają zatem wracać do łask zupy o gęstej konsystencji. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to zdrowa i sycąca propozycja dla całej rodziny.

Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania. Po przepis mogą sięgnąć zatem nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warzywa wystarczy umyć, niektóre (lecz nie wszystkie! 🙂 ) obrać, pokroić, a następnie delikatnie podsmażyć i zalać bulionem. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko czekać aż wszystko zmięknie. Na koniec szybkie miksowanie i gotowe!

W międzyczasie można usmażyć do zupy złociste grzanki. To jednak sama przyjemność! A maślany zapach, który wypełni Waszą kuchnie sprawi, że szybko zakradną się do niej pozostali domownicy. Nie zdziwcie się, kiedy jako pierwsi przybiegną najmłodsi. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to jedna z tych zup, które dzieciaki uwielbiają nie tylko z powodu smaku, ale także koloru. Nie co dzień zdarza się przecież jeść zieloną zupę! Pełna miska dostarczy sporo witamin i składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci. Dorosłym z kolei z pewnością poprawi humor i samopoczucie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 1 brokuł
  • 1 duża cukinia
  • 350 g zielonej fasoli szparagowej
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  3. Fasolkę umyć i obrać.
  4. Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
  5. Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.
  6. Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  7. Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.
  8. Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.
  9. Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.
  10. Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.
  11. Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.
  12. W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.
  13. Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.
  14. Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.
  15. Podawać z grzankami i fasolką szparagową.

Więcej przepisów z pyszną cukinią prezentujemy poniżej:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *