Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Tagi: zupa krem, zupa pomidorowa, zupa z papryki

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Na pewno, tak jak ja, macie wspomnienia, które choć mają już dziesiątki lat, są tak świeże i intensywne, jakby wszystko, czego dotyczą, działo się wczoraj. Jednym z moich jest wspomnienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, którą zajadałam się w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u rodziny na wsi. Ciocia z wujkiem uprawiali pomidory, które do tej pory mam w swojej pamięci wymieszane z intensywnym zapachem krzaczków, na których rosły. Kiedy ktoś przez lata zajmuje się uprawą pomidorów, musi wiedzieć o nich wszystko. Także to, jak zrobić z nich jedyną w swoim rodzaju zupę pomidorową.
Dziś, zainspirowana wspomnieniami z tamtych lat, przygotowałam krem ze świeżych pomidorów i papryki, aromatyczny, gęsty i pożywny. Taki krem nigdy nie smakuje tak wyjątkowo, jak właśnie podczas letnich miesięcy.
Jego przygotowanie nie przysparza większych trudności, o ile wiemy, jak z łatwością pozbyć się z papryki skórki. Dokładną instrukcję znajdziecie w przepisie, zatem nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Smacznego!
Krem ze świeżych pomidorów i papryki:
- 4 większe mięsiste pomidory
- 2 papryki
- 2 cebule
- niecały litr bulionu
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- łyżeczka cukru
- sól morska do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ząbek czosnku
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.
- Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.
- Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
- Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.
- Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.
- Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.
- Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.
2 Comments
Czy może być bulion warzywny czy powinien być drobiowy?
Może być warzywny. Pozdrawiam 🙂