Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Tagi:

Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Moim ulubionym są szparagi w postaci delikatnej, kremowej zupy. Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto go wykorzystać.

Zupę krem ze szparagami przygotowałam na bazie drobiowego bulionu. Mięso z bulionu wykorzystałam do zupy. Podany czas przygotowania zupy odnosi się do ugotowania tylko kremu ze szparagów. Bulion warto przygotować sobie dzień wcześniej i gotować go na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie Wam nieco bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić.

Główki szparagów gotuję osobno, a po ugotowaniu hartuję zimną wodą, dzięki czemu zachowują swój piękny zielony kolor. Zawsze też zostawiam nieco główek od szparagów do dekoracji. Miseczka zupy pięknie podana smakuje o wiele lepiej :)

Zupa krem ze szparagami jest delikatna i pyszna. Ciemne oliwki świetnie do niej pasują. Wielbicielom białych szparagów polecam też  kremową zupę z białych szparagów z groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 700  ml bulionu drobiowego
  • 2 ugotowane udka z bulionu
  • 500 g szparagów ( 1 pęczek)
  • 1 biała cebula
  • olej roślinny do usmażenia cebuli
  • 1/2 opakowania śmietany 12 %
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka.  Kiedy szparagi będą już miękkie  wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.
  3. Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.
  4. Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.
  5. Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.
  6. Do misek  nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.

krem ze szparagów 2

Zobacz też

  • Anita Gadomska

    ja wolę jednak zielone szparagi

  • Jola

    a ja lubię i białe i zielone ;)