Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Tagi: ,

Jeśli odwołać by się do starego powiedzenia, które mówi o tym, żeby kuć żelazo póki gorące i chcieć stworzyć jego kulinarną wersję, mogłaby ona brzmieć np. tak: jedzmy szparagi, póki jest na nie sezon! 🙂 A ten, jak wszyscy dobrze wiemy, nie potrwa zbyt długo. Kiedy po raz pierwszy w tym roku dorwałam pęczek świeżutkich, zielonych szparagów, wiedziałam, że powstanie z nich zupa, na którą przepis w głowie miałam już od miesiąca: zupa krem ze szparagów z boczkiem!

Choć forma zupy krem kojarzy nam się zdecydowanie bardziej z okresem jesienno-zimowym, ta w szparagowej odsłonie idealnie wpasowuje się w sezon wiosenno-letni. Krem nie jest ciężki, lecz sycący. Dodatek chrupiącego boczku w formie chipsów dodaje całości aromatu, zapewnia także ciekawe wrażenia smakowe. Zmienia nieco strukturę dania, w którym pojawia się coś do chrupania! Tak to wszystko razem dobrze pasuje, że nawet się rymuje 🙂

Zupa krem ze szparagów z boczkiem będzie dobrze smakowała także w białej wersji. Jeśli zatem bardziej smakują Wam białe szparagi, zachęcam do przyrządzenie zupy właśnie z nich. Dla wszystkich, którzy zwracają szczególną uwagę na estetykę dań i lubią się w kuchni nieco pobawić, mam jeszcze jedną propozycję, aby… przyrządzić zupę na tej samej bazie, jednak w dwóch wersjach kolorystycznych – z wykorzystaniem białych i zielonych szparagów, a następnie zaserwować je w jednym naczyniu. Podczas nalewania przyda się zmysł artystyczny, a efekt finalny z pewnością zaskoczy domowników lub zaproszonych na zupę gości.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 por (biała część)
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 150g boczku
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g sera feta
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  4. Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.
  6. Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.
  7. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  8. W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.
  9. Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
  10. Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.
  11. Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.
  12. Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
  13. Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.
  14. Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.

2 Comments

  • Jola napisał(a):

    Witam, jaka ma być śmietana słodka czy kwaśna ? i czy zupę trzeba przecierać zeby nie było „nitek” ??
    Pozdrawiam, Jola

    • Ania napisał(a):

      Do zupy kwaśna śmietana. Całość wystarczy porządnie zmiksować przy użyciu blendera. Zielone szparagi charakteryzują się tym, że nie mają specjalnie dużo nitek, więc nie będą one wyczuwalne w smaku 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *