Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Tagi: ,

Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej – na przykład w postaci kremu ze szparagów! Dziś wszystkim wielbicielom zielonych szparagów serwuję przepis na krem ze szparagów podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Krem ze szparagów to przykład doskonałej synergii smaków do ostatniej łyżki! Kto chętny?

Składniki:

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • łyżka masła
  • szczypta cukru
  • kostka bulionu warzywnego Winiary
  • 0,5 l wody
  • 100 ml śmietany kremówki
  • świeże surowe żółtko
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • 10 dag sera koziego w kawałku

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
  3. Miksujemy zupę około 1-2 minut.
  4. Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
  5. Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st. C.
  6. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
  7. Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  8. Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
  9. Krem ze szparagów nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu.

Krem ze szparagów można podać także z grzankami lub prażonymi nasionami dyni, słonecznika, migdałami.

krem ze szparagów

zupa szparagowa

krem ze szparagów z kozim serem

krem ze szparagów z kozim serem i orzechami

zupa szparagowa z serem i orzechami

zupa krem szparagowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *