Zupa kurkowa z kaszą jaglaną

Tagi:

W trakcie wakacji i sezonu urlopowego zdarza się czasem okazja do nazbierania grzybów samemu w lesie. Złociste kurki nie trafiają się co prawda w zbyt dużych ilościach, ale jeśli dopisze nam szczęście…Ewentualnie zawsze pozostaje okoliczny stragan 😉 Zupa kurkowa z kaszą jaglaną to lekka, bezmięsna propozycja. Kasza jaglana nadaje jednak zupie kurkowej nieco „treści”. Kto ma ochotę, zupę może zabielić śmietaną. Obowiązkowo dodajmy zielonej pietruszki!

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie:kilka łyżek śmietany 18%
  • zielona pietruszka

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie umyć.
  2. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki lub półksiężyce.
  3. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Do dużego garnka wsypać kurki, dodać pokrojone marchewki i pietruszki.
  5. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
  6. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem.
  7. Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie w osobnym garnku.
  8. Do gotującej się zupy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dodać kurkumę, tymianek, obficie doprawić solą i pieprzem.
  9. Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
  10. Pod koniec do zupy kurkowej dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki.
  11. Można opcjonalnie zabielić śmietaną.
  12. Zupę kurkową z kaszą jaglaną podawać udekorowaną zieloną natką pietruszki.

zupa kurkowazupa kurkowa z kaszą jaglanązupa kurkowa z kasza jaglanazupa grzybowa z kaszązupa z grzybówzupa kurkowa z kaszązupa z kurek

 

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z kurek oraz z kurkami w roli dodatku:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *