Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Tagi: ,

Kurki to moje ulubione grzyby, a zupa kurkowa to najlepsza zupa grzybowa, z którą może konkurować jedynie zupa z borowików. Dziś zupę kurkową przygotowałam z makaronem i podałam ze świeżym tymiankiem.

Zupa kurkowa nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.

Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.

Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki, którymi udekorowałam zupę na talerzu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy.

Składniki:

  • 30 dag świeżych kurek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 0,5 l wody lub wywaru warzywnego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 10 dag ulubionego makaronu
  • łyżka masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypta kurkumy
  • 3-4 gałązki tymianku
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.
  2. Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
  4. Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.
  5. Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem, oprószamy listkami tymianku.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *