Zupa marchewkowa z curry

Tagi:

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem curry. Pieczone marchewki z cebulą i czosnkiem uwalniają wyjątkowy aromat, chilli i imbir nadają zupie marchewkowej pikanterii, a mleko kokosowe delikatnie łagodzi całość. Zupa marchewkowa z curry to propozycja idealna na chłodne, zimowe dni.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-5 łyżek mleka koksowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1-cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Sól i pieprz
  • Pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewki i pietruszki umyć, obrać, pokroić w słupki i wraz z cebulą oraz ząbkami czosnku ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
  2. W międzyczasie na patelni na maśle podsmażyć posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, w trakcie smażenia dodać curry, cynamon oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Upieczone warzywa przełożyć do garnka (cebule i czosnek bez łupin), dodać podsmażoną papryczkę wraz z imbirem. Całość zalać bulionem.
  4. Zupę marchewkową gotować przez ok. 20 minut, pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa marchewkowa jest zbyt gęsta – rozcieńczyć ją wodą. Podawać z pestkami dyni i słonecznika.

zupa marchewkowaMarchewkowa z curry kolaz3marchewkowa z curryMarchewkowa z curry kolaz1zupa z marchwii

 

Jakie zupy można doprawiać curry? Zobacz nasze przepisy!

Zobacz też