Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Tagi:

Dziś wyszłam z psem na krótki przedpołudniowy spacer. Krótki zamienił się w bardzo długi, a wszystko za sprawą wiosennego słońca… Ciepłe powietrze i łaskoczące nos promienie sprawiły, że zatęskniłam za upalnym latem. Zanim jednak letnie słońce rozgrzeje się na dobre, pomyślałam o kremowej zupie marchewkowej – w końcu beta-karoten jest wielkim sprzymierzeńcem ładnej cery. Dziś dodałam do niej sok z pomarańczy i marchewkowe chipsy do schrupania. Zupa marchewkowa – takie moje wiosenne odstępstwo od niedzielnego rosołu 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg marchewek plus jedna na chipsy
  • sok ze średniej pomarańczy (ewentualnie może być pół szklanki soku z kartonu)
  • 2-3 cebulki dymki
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 50 ml kremowej śmietanki (opcjonalnie)
  • curry
  • sól morska
  • biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę przeznaczoną na chipsy myję, obieram, strugam obieraczką, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 200 st. C do chrupkości ok. 10 minut.
  2. Marchewki na kremową zupę obieram i kroję w plasterki.
  3. Podduszam na maśle razem z posiekaną cebulą.
  4. Dodaję wywar warzywny, gotuję ok. 10 minut.
  5. Miksuję, dodaję sok z pomarańczy i śmietankę.
  6. Doprawiam szczyptą soli, curry i białego pieprzu.
  7. Zupę marchewkową podaję z chipsami marchewkowymi.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *