Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchew to warzywo korzeniowe. Jest dostępne przez okrągły rok i świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do rosołu czy jarzynówki, ale również jako główny składnik kremowej zupy. Zupa marchewkowa jest bardzo smaczna i pożywna.
W tym przepisie słodycz marchewki przełamuję imbirem, chili, sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Imbir nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia niezwykle orzeźwiającą nutę. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa marchewkowa nabiera kremowej, aksamitnej wręcz konsystencji. W efekcie otrzymujemy krem z zadziwiająco wieloma przenikającymi się smakami.
Szukasz więcej przepisów na zupy z imbirem? Zobacz nasze inne wpisy:
Przygotuj warzywa – marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
3 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek oraz imbir i podsmaż przez 2-3 minuty.
Krok 3
5 min
Dodaj pokrojone marchewki, dopraw słodką papryką i kurkumą. Warzywa smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 4
1 min
Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wlej do warzyw.
Krok 5
20 min
Bulion (3 łyżki na litr wody) zagotuj w osobnym garnku. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Całość gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
1 min
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
2 min
Garnek zestaw z palnika, dodaj mleko kokosowe, a następnie zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 8
1 min
Zupę nałóż do talerzy, posyp szczypta płatków chili i płatkami migdałowymi.
Krok 1
z
8
Przygotuj warzywa – marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
z
8
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek oraz imbir i podsmaż przez 2-3 minuty.
Krok 3
z
8
Dodaj pokrojone marchewki, dopraw słodką papryką i kurkumą. Warzywa smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 4
z
8
Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wlej do warzyw.
Krok 5
z
8
Bulion (3 łyżki na litr wody) zagotuj w osobnym garnku. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Całość gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
8
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
z
8
Garnek zestaw z palnika, dodaj mleko kokosowe, a następnie zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 8
z
8
Zupę nałóż do talerzy, posyp szczypta płatków chili i płatkami migdałowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0