Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Tagi: , ,

Orientalna zupa marchewkowa z masłem orzechowym podana w postaci gęstego, aromatycznego kremu, świetnie rozgrzewa i syci na długo. W sezonie zimowym bywa naprawdę niezastąpiona. Dodatek chili sprawia, że już od pierwszej łyżki krew zaczyna szybciej krążyć w naszych żyłach, a orientalne aromaty unoszące się nad talerzem zabierają nas w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Delektujcie się każdą łyżką, nie ma się co spieszyć do – póki co szarej i nieco smutnej – zimowej rzeczywistości.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli mamy gotowe masło orzechowe, do stołu możemy zasiąść pół po rozpoczęciu gotowania. Masło orzechowe możecie z łatwością przygotować według przepisu Ani lub też kupić gotowe – na przykład bez dodatku soli i cukru, czyli 100% orzeszków arachidowych :).

Do doprawienia zupy marchewkowej świetnie nadaje się świeża kolendra, jednak ze względu na specyficzny smak i aromat, nie każdy ją lubi. Alternatywą będzie świeża natka pietruszki. Smacznego 🙂

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym:

  • 1 kg marchewki
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżka oliwy
  • spora szczypta chili
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
  • szczypta kurkumy (może być kawałek świeżego korzenia)
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z cytryny do smaku
  • natka kolendry lub pietruszki do przybrania
  • ziarno sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.
  2. Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy  marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.
  3. Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym – przepis

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym – jak zrobić?

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym – sprawdzony przepis

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym porady, jak zrobić

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym smaczny przepis

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym szybki przepis

Smaczna i prosta zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Sprawdź też inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy idealne na zimę:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *