Zupa marchewkowa z migdałowym serduszkiem na Dzień Matki

Tagi: ,

Dzień Matki to dla mnie szczególny dzień. Od zawsze. Kiedy byłam małą dziewczynką, już kilka dni przed 26 maja szykowałam dla swojej mamy laurkę. Dziś z dumą i radością podpatruję, jak moje dzieci szykują dla mnie niespodzianki z okazji święta, które jest dla mnie jednym z najważniejszych w roku.

Mamy z pewnością ucieszą się nie tylko z laurek, czy też z innych prezentów wręczonych przez starsze, a nawet dorosłe już latorośle. Miłym prezentem może być także wyjątkowa zupa, którą młodsze dzieci mogą przygotować wspólnie z mamą. Przecież w Dniu Matki cieszą nie tylko niespodzianki, ale także czas wspólnie spędzony z dziećmi.

Rysując serduszko, można sobie pomóc wykrawaczką do ciastek w kształcie serca – wystarczy ją zbliżyć tuż nad powierzchnię zupy i nasypać do niej rozdrobnione płatki. Serduszku na mojej zupie daleko do ideału, ale dla mnie jest piękne, bo usypane przez moje dziecko. Dużo lepiej wychodzi nam rysowanie wzorów śmietaną lub sokiem owocowym, bo trenujemy właściwie codziennie, jeśli nie przy obiedzie, to nad talerzem ze śniadaniową kaszą manną, którą tradycyjnie przygotowuję dla dzieci w weekendy. Możecie serduszko na zupie wyrysować gęstą śmietaną i posypać zupę migdałami.

Przez chwilę zastanawiałam się, czy zupa marchewkowa nie jest za mało wykwintna, jak na taką szczególną okazję, jaką jest Dzień Matki. Ale czy na bukiet dla mamy nie nadają się najbardziej stokrotki, kaczeńce, fiołki, niezapominajki i inne polne i leśne kwiaty? Czy musi to być od razu dystyngowana róża lub storczyk? No to już wiecie, dlaczego właśnie wybrałam tę zupę. Smacznego!

Składniki:

  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 1 l wywaru warzywnego
  • młoda cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryczki chili
  • opakowanie migdałów w płatkach
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska (u mnie 18%)
  • świeży listek mięty lub melisy

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w drobną kosteczkę, podduszam w głębokim rondlu na maśle pod przykryciem około 10 minut, na bardzo małej mocy płyty. Po tym czasie dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę, duszę jeszcze 10 minut.
  2. Podlewam cebulę z marchewką bulionem, gotuję chwilę. W tym czasie płatki migdałowe lekko rozbijam w moździerzu i rumienię na suchej rozgrzanej patelni.
  3. Zupę miksuję na gładki krem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, chili i solą. Rozlewam zupę do miseczek, na środku usypuję z płatków migdałowych serduszko. Dekoruję zupę listkiem świeżej mięty.

kalina_marchewkaIMG_6585

marchewkowa_IMG_6591

zupa marchewkowa_IMG_6566

marchewkowa_IMG_6547

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *