Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi

Tagi:

Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi jest pyszna, sycąca i zdrowa. Przygotowałam ją z młodej marchewki i doprawiłam czosnkiem niedźwiedzim, który jest bardziej łagodny od tradycyjnego czosnku. Te listki w zupie, które wyglądają jak  pokrojona pietruszka, to właśnie czosnek niedźwiedzi.

Zamiast ziemniaków dodałam do zupy płatki owsiane. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie. Chyba muszę zacząć częściej korzystać z tego patentu. Świetnie zagęściły zupę. Tak przygotowaną zupę można zmiksować blenderem, ale jeśli warzywa są starte na tarce to  według mnie nie ma już takiej potrzeby i dzięki temu widać składniki.

W zupie jest lekko wyczuwalny seler. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, to możecie nieco zmniejszyć jego proporcje zastępując większą ilością marchewki. Ja lubię, kiedy smaki mieszają się w daniu, więc dla mnie proporcje warzyw są idealne.

Składniki:

  • 250 g młodej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 60 g selera
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 750-850 ml bulionu drobiowego
  • 30 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól morska ziołowa do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki oraz kawałek selera ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oleju. Nakładamy pokrojoną cebulę i kiedy będzie już lekko podsmażona dodajemy marchewkę i seler. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju i smażymy kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
  4. Dosypujemy płatki owsiane oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Podajemy z natką świeżej pietruszki.

DSC_0515

Zupa marchewkowa świetnie smakuje też w połączeniu z pomarańczą. Polecam inną wersję tej zupy, przygotowaną przez Agatę – Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą.

 

Zobacz też