Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi
Tagi: zupa marchewkowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: średni
Zupa marchewkowa z płatkami owsianymi jest pyszna, sycąca i zdrowa. Przygotowałam ją z młodej marchewki i doprawiłam czosnkiem niedźwiedzim, który jest bardziej łagodny od tradycyjnego czosnku. Te listki w zupie, które wyglądają jak pokrojona pietruszka, to właśnie czosnek niedźwiedzi.
Zamiast ziemniaków dodałam do zupy płatki owsiane. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie. Chyba muszę zacząć częściej korzystać z tego patentu. Świetnie zagęściły zupę. Tak przygotowaną zupę można zmiksować blenderem, ale jeśli warzywa są starte na tarce to według mnie nie ma już takiej potrzeby i dzięki temu widać składniki.
W zupie jest lekko wyczuwalny seler. Jeśli nie przepadacie za jego smakiem, to możecie nieco zmniejszyć jego proporcje zastępując większą ilością marchewki. Ja lubię, kiedy smaki mieszają się w daniu, więc dla mnie proporcje warzyw są idealne.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Składniki:
- 250 g młodej marchewki
- 1 mała cebula
- 60 g selera
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 750-850 ml bulionu drobiowego
- 30 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól morska ziołowa do smaku
- pieprz czarny do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki oraz kawałek selera ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oleju. Nakładamy pokrojoną cebulę i kiedy będzie już lekko podsmażona dodajemy marchewkę i seler. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju i smażymy kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
- Dosypujemy płatki owsiane oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
- Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z natką świeżej pietruszki.
Zupa marchewkowa świetnie smakuje też w połączeniu z pomarańczą. Polecam inną wersję tej zupy, przygotowaną przez Agatę – Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą.
5 Comments
Przepyszna zupa! Mimo, że źle odczytałam przepis i dałąm 600g selera zamiast 60g (na szczęście miałam trochę więcej marchewki w lodówce :D)to i tak wyszła przepyszna 😀 Na pewno będę ją jeszcze robić. Dziękuję:)
Polecamy się na przyszłość 🙂
Zupa godna polecenia – prosta i szybka w wykonaniu a smakuje pysznie. Pomysł z dodawaniem płatków owsianych do zup jest świetny, że też sama na to nie wpadłam:))
Hej. Mam pytanko. Na ile porcji sa podawane przepisy? Pozdrawiam
Zazwyczaj 4 porcje. W tym przepisie już dodałam informację. Pozdrawiam 🙂