Zupa marchewkowa z serem feta

Tagi: ,

Prosta, a jakże wyśmienita. Dzisiejsza zupa marchewkowa to synergia marchewkowej słodyczy i wyrazistego smaku sera feta. Zupa z marchewki cieszy oczy, napawa optymizmem i zapewnia uczucie sytości na dłużej.  Zdecydowana większość składników na zupę marchewkową każdy z Was ma w swojej lodówce. Jeśli nie, prawdopodobnie znajdziecie je w najbliższym sklepie. Zatem nie ma wymówki, by jej dzisiaj nie ugotować :)

Zupa marchewkowa z serem feta:

  • 0,5 kg marchewki
  • 0,75 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 2 cebule szalotki lub zwykłe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • szczypta kminku
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 150 g sera feta

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
  3. Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
  4. Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
  5. Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
  6. Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
  7. Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.

zupa marchewkowa  marchewkowa

zupa z marchewki

zupa z marchwi

zupa marchewkowa z serem feta

Zobacz też inne przepisy na zupy z serem feta:

Zobacz też