Zupa marchewkowa z serem feta
Tagi: zupa krem, zupa marchewkowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Prosta, a jakże wyśmienita. Dzisiejsza zupa marchewkowa to synergia marchewkowej słodyczy i wyrazistego smaku sera feta. Zupa z marchewki cieszy oczy, napawa optymizmem i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zdecydowana większość składników na zupę marchewkową każdy z Was ma w swojej lodówce. Jeśli nie, prawdopodobnie znajdziecie je w najbliższym sklepie. Zatem nie ma wymówki, by jej dzisiaj nie ugotować 🙂
Zupa marchewkowa z serem feta:
- 0,5 kg marchewki
- 0,75 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule szalotki lub zwykłe
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- szczypta kminku
- sól morska i pieprz biały do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 150 g sera feta
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki, dusimy ok. 10 minut.
- Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek odda aromat.
- Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru, dusimy kilka minut.
- Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę.
- Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne).
- Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.
Zobacz też inne przepisy na zupy z serem feta:
9 Comments
Właśnie robię ; )
Smakowała? Pozdrawiam cieplutko!
Zdecydowanie!
Bardzo się cieszę. I znów nasza mnie na nią ochota 🙂 Pozdrawiam!
Pycha! 🙂
U mnie w domu szybko zniknęła z talerzy 🙂 można dodać do niej sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. To dopiero jest uczta 🙂
Właśnie się nią zajadam. Cudowny smak 🙂
Cudowna
Pysznie smakuje z dodatkiem świeżego imbiru, na pierwsze jesienne chłody 🙂