Zupa marchewkowa

Tagi: ,

Klasyczna zupa marchewkowa. Pożywny krem, który wyjątkowo smakuje także najmłodszym domownikom. Zupa marchewkowa zawiera sporo witamin z grupy A, za sprawą dodatku kurkumy wzmacnia odporność. Kremową zupę marchewkową przygotujemy w niecałą godzinę. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 ziemniaki
  • 6 marchewek
  • 1-1,5 litra wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • Garść pestek dyni
  • Posiekana zielona pietruszka (opcjonalnie)
  • Kilka łyżek śmietany 12%(opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy.
  2. Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
  3. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.
  4. Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
  5. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.
  6. Zupę marchewkową podajemy udekorowaną pestkami dyni, ew. posiekaną natką zielonej pietruszki.

zupa marchewkowamarchewkowa zupazupa marchewkowa (5)zupa z marchewkizupa marchewkowa (6)zupa krem marchewkowa zupa marchewkowa (8)

Chcesz jeszcze więcej marchewki? Zobacz inne nasze przepisy:

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *