Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczna zupa marchewkowa. Pożywny krem, który wyjątkowo smakuje także najmłodszym domownikom. Zupa marchewkowa zawiera sporo witamin z grupy A, za sprawą dodatku kurkumy wzmacnia odporność. Kremową zupę marchewkową przygotujemy w niecałą godzinę. Do dzieła!
Chcesz jeszcze więcej marchewki? Zobacz inne nasze przepisy:
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Krok 3
5 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.
Krok 4
20 min
Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 5
2 min
Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Krok 3
z
6
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.
Krok 4
z
6
Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 5
z
6
Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.
Komentarze 0