Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

Tagi:

Przepis na tę zupę dostałyśmy z Agatką od naszej czytelniczki Eweliny Wyszkowskiej. To ulubione danie Pani Eweliny – zupę maślankową gotowała jej babcia, która pracowała w szkole jako kucharka. Zupa znikała w ekspresowym tempie z talerzy wszystkich dzieci. Babcia Pani Eweliny serwowała ją zazwyczaj z naleśnikami z serem, więc i ja postanowiłam odtworzyć te smaki.

Bardzo spodobał mi się ten przepis, bo zupę przygotowuje się szybko i łatwo. W smaku zupa maślankowa przypomina mi nieco potrawę, którą jadłam wiele lat temu – gorące pulki z zimną maślanką. Zupa jest lekko kwaśna i sycąca – można się najeść jedną miseczką, szczególnie w towarzystwie słodkich naleśników z serem. Nie trzeba już nic więcej.

Mam ogromny sentyment do takich przepisów wygrzebanych z rodzinnych przepiśników i dlatego bardzo dziękuję Pani Ewelinie za podzielenie się z nami swoim kulinarnym wspomnieniem związanym z jej babcią!

zupa maślankowa

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki poznańskiej
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 litr maślanki

Przygotowanie:

  1.  Dzień wcześniej otwieramy maślankę.
  2. Następnego dnia przelewamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.
  3. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą nieco ponad poziom warzyw. Dodajemy  lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Gotujemy z lekko uchyloną przykrywką na średnim ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki i marchew będą miękkie).
  6. Pod koniec gotowania powoli dolewamy maślankę ciągle mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
  7. Podajemy z naleśnikami z serem lub innym dodatkiem.

zupa maślankowa - przepis

zupa maślankowa - jak zrobić?

Jeśli szukacie też innych przepisów dla dzieci to polecam:

Zupę Ufoludkową

Jarzynową z kolorowymi uszkami

Kapuśniaczek z paróweczką

Rosół z kaszą manną

Zobacz też

5 Comments

  • Martyna W. napisał(a):

    U mnie się robi inaczej. Na rosołku z ziemniakami do tego duuuużo maślanki, śmietana + majeranek. A mi najbardziej smakuje jak wkruszy się do tego chlebek i tak nasiąknie zupą mmmm pycha! <3

  • Marzena Guc napisał(a):

    a ja tak 🙂 u mnie to żurek maślankowy : 3-4 cebule w kostkę plus pół kilo kiełbasy tez w kostkę- poddusić ( nie podsmażyć) na patelni, w garnku do wody dać liść laurowy, ziele angielski, rosołki 2-3 i ziemniaki – ugotować do miękkości, dodać kiełbasę i cebulę, potem maślankę i ciut zaprawić mąką i tylko tyle żeby leciutko się zagotowało , dodać majeranek i przyprawy wg gustu. PYCHA 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *