Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Tagi: , , ,

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą to danie, które uszczęśliwi całą rodzinę. W sycącej misce zupy każdy znajdzie coś dla siebie. Słodki batat ciekawie przełamie ostra papryczka. Dodatek fasoli oraz placki tortilla zapewnią sytość na kilka godzin. Najlepiej smakowała będzie następnego dnia po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą 😉 

Składniki:

  • 1 biała cebula
  •  1 czerwona cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kurczaka
  • 1 duży batat
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 limonki
  • Kilka łyżek oleju do smażenia, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • Placki tortilla
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. 
  2. Z papryczki usunąć pesteczki, drobno pokroić. 
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane: cebulę, czosnek i papryczkę. W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę i słodką paprykę. 
  4. Kurczaka umyć, usunąć żyłki zbędny tłuszcz i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonych warzyw. Wymieszać i podsmażyć. 
  5. Następnie dodać fasolę i pomidory. 
  6. Całość zalać bulionem. 
  7. Gotować przez ok. 15-20 na bardzo wolnym ogniu. 
  8. W międzyczasie batata obrać, pokroić w kostkę. W mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i obgotować w niej kawałki batata – do momentu, aż przestaną być surowe, lecz nie będą się jeszcze rozpadać. 
  9. Podgotowane bataty dodać do zupy. 
  10. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać sok z połowy limonki. 
  11. Placki tortilla podgrzać na rozgrzanej patelni – zwyklej lub girllowej. Można je również podgrzać w piekarniku. 
  12. Zupę podawać z ćwiartkami ciepłej tortilli. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *