Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Tagi: , , ,

Dzisiejsza propozycja to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni meksykańskiej. Pożywna zupa meksykańska z kurczakiem i dodatkiem gorzkiej czekolady sprawdzi się idealnie jako pozycja w menu na niezobowiązującą imprezę. Połączenie ostrego i słodkiego smaku, choć brzmi nietypowo, okazało się być strzałem w dziesiątkę! Warto otworzyć się na zupę meksykańską z kurczakiem i czekoladą, czyli zupełnie nowe doświadczenia smakowe!

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • Kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski. Kawałki mięsa wymieszać z 3 łyżkami oliwy, doprawić curry, cynamonem, solą i pieprzem. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, zeszklić na rozgrzanej oliwie.
  3. Papryki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli. Podlać bulionem. Dusić całość aż papryki zmiękną.
  4. Do uduszonych warzyw dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę oraz kilka kostek czekolady. Wymieszać całość – aż czekolada się rozpuści.
  5. Tak przygotowaną bazę zmiksować na gładką masę.
  6. Dolać bulion, dodać fasolę oraz kukurydzę.
  7. Gotową zupę meksykańską serwować gorącą, z dodatkiem kurczaka. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

zupa meksykańskazupa meksykańska z kurczakiemkuchnia meksykańska meksykańska zupa z kurczakiem i czekoladązupa meksykańska z czekoladąmeksykańska zupa

Szukasz więcej pomysłów na zupy w meksykańskim stylu? Sprawdź: