Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Tagi: ,

Meksyk to kolorowe i bardzo aromatyczne dania. Kuchnia meksykańska obfituje w potrawy zawierające takie składniki jak papryczka chili czy limonka. To one nadają wyrazistego smaku. Jedną z takich potraw jest pyszna i rozgrzewająca zupa, w której ląduje papryczka i sok limonki, a do tego pomidory, kukurydza, czerwona fasolka i mięso wołowe. Zupa jest pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Z papryczkami nie należy przesadzać, inaczej ostrość zdominuje potrawę. Meksykańską zupę gotuję na bulionie wołowym Winiary, co dodatkowo wzmacnia smak. Bulion jest wyrazisty, aromatyczny i esencjonalny.

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego Winiary
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki, bez skórki
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 400 g ugotowanej kukurydzy w kolbach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra do podania zupy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 1 kostkę bulionu w 1l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  2. W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.
  3. Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.
  5. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  6. Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *