Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Tagi:

Przenosimy się dziś w gorące rejony Ameryki. Zupa meksykańska z mięsem wołowym to propozycja dla wielbicieli ognistych smaków i miłośników czerwonego mięsa. W ramach dodatków idealnie sprawdzą się chipsy tortilla (z dodatkiem mąki z czerwonej fasoli lub soczewicy) oraz pokrojone w plastry awokado. Całość dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i skrapiamy sokiem z limonki. NIEZŁY MEKSYK! :)

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryczka chilli
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 300 ml passaty
  • 200 ml wody
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli pinto
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • Sól i pieprz
  • Chipsy tortilla
  • Kwaśna śmietana
  • Awokado (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  2. Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.
  4. Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.
  5. Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.
  6. Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.
  7. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę oraz fasole.
  8. Gotową zupę serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.

zupa meksykanska z miesem gzupa meksykanska z miesem czupa meksykanska z miesem ezupa meksykanska z miesem dzupa meksykanska z miesem fzupa meksykanska z miesem bzupa meksykanska z miesem h

 

Mięsożercom polecamy też inne przepisy na zupy z wołowiną:

Zobacz też

  • Aneta Szustak

    Musi być przepyszna! Przepis zapisany, niebawem zrobię ją w swojej kuchni :)

  • elxia

    Pycha! Dzięki za przepis! :) Nawet chorowitek się zajadał :)