Zupa meksykańska z nachosami

Tagi: ,

Pyszna, bardzo rozgrzewająca i pożywna, idealna zupa na jesień. Taka jest zupa meksykańska z nachosami. Jest też bardzo sycąca, bo ugotowana z bogatym w białko drobiem. Dodatkowo jest w niej czerwona fasola, która jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jest więc dobrym pomysłem na jednodaniowy obiad. Jest w niej także rozgrzewająca papryczka chili i aromatyczny czosnek, więc świetnie rozgrzewa po jesiennym spacerze. No i oczywiście nachosy, które z łatwością w kilka minut można przygotować z gotowych placków tortilli lub zwyczajnie kupić.

Nachosy przygotowywane w domu można doprawić według własnych upodobań. Mogą być bardziej lub mniej pikantne. Ja zrobiłam łagodne, bo mocno doprawiłam zupę meksykańską, ale można zrobić też na odwrót, jeśli zupę będą też jadły dzieci. Dodatkowo można nachosy posypać startym żółtym serem, ale czy to nie byłaby już rozpusta?

Składniki:

  • 25 dkg mięsa drobiowego mielonego
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • kawałek papryczki chili
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 2-3 placki tortilli
  • 200 ml oleju
  • sproszkowana papryczka chili
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie: zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: 100 g startego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).
  2. Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.
  3. Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.
  4. Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.
  5. Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.
  6. W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.
  7. Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.
  8. Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.
  9. Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).
  10. Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.

meksyk3

meksyk_duo

Zobacz też

5 Comments

  • Kate Lo napisał(a):

    Kochani, kocham Was i błagam (!), zróbcie coś z wyszukiwarką! Znalezienie przepisu na stronie zajęło mi wiecej niż przygotowanie dania.
    Pozdrawiam
    Kasia

    • Agata napisał(a):

      Dziękujemy za info, zajmiemy się tym, pozdrawiam 🙂

    • Agata napisał(a):

      Jednak nie obejdzie się bez Pani pomocy 😉 Prosimy o podpowiedź, czego Pani szukała i na czym polegał problem z wyszukiwarką, i będziemy działać 🙂 pozdrawiam i czekam na info

      • Kate Lo napisał(a):

        Szukałam np. przepisu na zupę z nachosami. Jeśli wpisywałam „zupa meksykańska” w wyszukiwanie, wyskakiwała np. jedna zupa meksykańska, ale nie ta której szukałam. A za nią rząd innych przepisów, każdy z innego „gatunku”. W telefonie wyszukiwanie chodzi jeszcze gorzej. Przewertowałam kilkadziesiąt kolejnych przepisów i nic. W końcu znalazłam tę „moją” wpisując w google składniki (skopiowane kiedyś do schowka w telefonie 🙂 ) i tak w końcu znalazłam przepis. Chodzi mi o to, że wpisując w wyszukiwanie „zupa meksykańska, „grzybowa” i in. byłoby wielce użyteczne, gdyby pojawiały się tylko wyfiltrowane przepisy odpowiadające zapytaniu. To wszystko.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *