Zupa meksykańska z ziemniakami

Tagi: ,

Niezły meksyk! Tym razem w wegetariańskim, a nawet wegańskim wydaniu. Zupa meksykańska z ziemniakami to danie, które może zjeść niemalże każdy, bez względu na dietę czy upodobania. Jedynym na co, warto zwrócić uwagę w przypadku tej zupy jest jej poziom ostrości. W zależności od preferencji, do zupy można dodać większą lub mniejszą ilość papryczki chilli.

Jako że w zupie nie ma mięsa, szukałam sposobu, aby podnieść nieco jej wartość kaloryczną. Oprócz pomidorów, kukurydzy i fasoli, do zupy dodałam zatem także ziemniaki. Ich dodatek w połączeniu ze strączkami sprawia, że zupa syci na długo i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe. Jeżeli masz ochotę na nieco gęstszą zupę, wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz mniej bulionu.

Nie musisz wcale lecieć aż do Ameryki Południowej, aby zasmakować odrobiny Meksyku!

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2 marchewki2 kolby kukurydzy
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.
  2. Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.
  3. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.
  4. Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.
  5. Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
  6. Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.
  7. Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
  8. Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.
  9. W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  10. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.
  11. Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
  12. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz

  • Malutka napisał(a):

    Dzisiaj robiłam i jest genialna. Idealna na jesienne wieczory kiedy potrzebujemy czegoś na rozgrzanie. polecam ja dodałam jeszcze kiełbasę ze względu na to że jestem mięsożercą:d

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *