Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Tagi: ,

Zupa migdałowa z płatkami migdałów to jedna z tych zup, na które czekam cały rok. I choć nie jest to specjał pochodzący z regionu, w którym się urodziłam i wychowałam, trafiła do naszego domu za sprawą gości z Kresów, którzy odwiedzili mój dom rodzinny w pewne święta. Od tego czasu zupa została już z nami na każde święta.
Podawana na ciepło lub zimno zupa migdałowa jest mocno słodka, z aromatem pomarańczy i cynamonu. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, dodaj do niej odrobinę ryżu. Co ciekawe, dzieciaki wolą miskę takiej zupy zamiast kawałka sernika. Ja natomiast w święta nie rezygnuję ani z jednego ani z drugiego! 🙂 Jak zatem powinna wyglądać zupa migdałowa z płatkami migdałów?

Zupa migdałowa z płatkami migdałów:


  • 200 g migdałów
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr mleka
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 100 g ryżu

Przygotowanie:

  1. Morele pokroić w paseczki.
  2. Migdały włożyć do miski, zalać gorącą wodą, zostawić aż namokną przez ok. 10-15 minut. Odcedzić, obrać póki ciepłe.
  3. Obrane migdały zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Całość zalać mlekiem, dodać masło, zagotować.
  4. Dodać cukier, miód, łyżeczkę cynamonu, sok z pomarańczy oraz bakalie: morele i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Ugotować ryż.
  6. Zupę podawać z ryżem i płatkami migdałów. Płatki można uprażyć.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów i suszonymi morelamiZupa migdałowa z płatkami migdałów z ryżemZupa migdałowa z płatkami migdałów z suszoną żurawinąZupa migdałowa z płatkami migdałów na mlekuZupa migdałowa z płatkami migdałów z masłemświąteczna zupa migdałowa z płatkami migdałów

Co jeszcze przygotujesz z żurawiną?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *