Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

Tagi: , ,

Zupa migdałowa to propozycja dla amatorów słodkich dań. Tradycyjnie gotuje się się ją na Wigilię, choć jak dla mnie bardziej przypomina mi smaki śniadań z dzieciństwa i dlatego postanowiłam przygotować tę zupę z myślą o najmłodszych. Moje dzieci uwielbiają bezy i aromat prawdziwej wanilii . Oba te składniki znalazły się więc w zupie migdałowej, którą ugotowałam. Świąteczna zupa migdałowa to smaczna i słodka alternatywa dla barszczu czy grzybowej.

Składniki:

  • 140 g płatków migdałowych ( plus garść płatków do dekoracji )
  • szczypta soli
  • 700 ml mleka
  • 100 g ryżu długoziarnistego ( lub jaśminowego )
  • 1 laska prawdziwej wanilii
  • bezy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( lub zwykłego )

Przygotowanie:

  1. Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ).
  2. Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
  3. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem .
  4. Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy zmiksowane migdały szczyptę soli oraz cukier.
  5. Mleko zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
  6. Ugotowany ryż przesypujemy na sitko , aby ociekł z wody.
  7. Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco napęcznieje ).
  8. Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  9. Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.

Zupa migdałowa z ryżem

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa z bezą

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *