Zupa migdałowa

Tagi: , , ,

Uwielbiam bożonarodzeniową kuchnię i świąteczne potrawy, które wciąż tak samo pysznie smakują, a jednak, zapewne dlatego, że zasiadamy do nich tylko raz w roku, nigdy się nie nudzą. A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu, pojawiła się zupełnie nieznana zupa? Nieznana mojej rodzinie, choć przecież w wielu polskich domach serwowana w Wigilię. Zupa migdałowa. Na mleku, słodka i pachnąca cynamonem. Dla mnie, prawdziwego łasucha, przepis na zupę migdałową brzmi obiecująco.

Zupa migdałowa jest idealna na deser, do którego zasiadamy, gdy tylko emocje związane z rozpakowywaniem prezentów opadną na tyle, że pozwalają nam wrócić do wigilijnego stołu. Z przyjemnością podam ją obok słodziutkich klusek z makiem, na które po obfitej kolacji i tak każdy znajduje miejsce.

Nie wiem, czy zupa migdałowa na stałe wpisze się w naszą bożonarodzeniową tradycję. Być może w ogóle nie zostanie potraktowana jako wigilijna potrawa, ale będzie się pojawiać na naszym stole jako nowa zupa śniadaniowa.

Smacznego!

Składniki:

  • 0,7 l mleka
  • 120 g ryżu (torebka)
  • 150 g migdałów (mielonych bez skórki lub całych)
  • cztery łyżki płatków migdałowych
  • cukier trzcinowy (u mnie 1 czubata łyżka)
  • sól morska
  • skórka pomarańczowa kandyzowana lub garść rodzynek (ok. 20-30 g)
  • cynamon
  • opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu wanilii

Przygotowanie:

  1. Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Pod koniec gotowania ryżu mleko przelewam do garnka, dodaję mielone migdały (migdały w całości należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po tym czasie zdjąć łupinki i dopiero wtedy zmielić) i zagotowuję.
  3. Ryż odsączam, dodaję do mleka razem z drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (trochę skórki zostawiam do dekoracji; zamiast skórki pomarańczowej można do zupy dodać rodzynki) i gotuję chwilę.
  4. Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawiam na około 15 minut.
  5. Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni.
  6. Zupę migdałową podaję posypaną płatkami migdałowymi i skórką kandyzowaną.

zupa migdałowa

zupa z migdałów

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *