Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Tagi: ,

Zupa miso to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem i dodatkami. Tym razem przygotowałem zupę miso z makaronem ryżowym i warzywami. Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, a ja pokażę jak przygotować orientalną zupę bazując na składnikach łatwo dostępnych w polskich sklepach. W domowych warunkach możecie wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, gwarantuję, że zupa będzie się równie pyszna.

Aby cieszyć się orientalnymi smakami „wyprodukowanymi” we własnej kuchni należy użyć pasty miso, sosu sojowego, oleju sezamowego czy imbiru. Składniki te nadają zupie charakteru.

Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników warzywnych, mięsnych, czy dowolnych przypraw ze wszystkich stron świata.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym:

  • 1 l wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego Winiary
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ok. 4 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 marchewka
  • garść liści jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sezam do posypania zupy

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  2. Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.
  3. Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.
  5. Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.
  6. W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.

 

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym marchwią i jarmużemZupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowymZupa miso na bulionie warzywnym z makaronem, papryczką, jarmużem i imbiremwarzywna zupa miso z makaronem chińskim

A jeśli szukasz propozycji na inne orientalne dania, wypróbuj:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *