Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Tagi: , ,

Tegoroczna zima bywa wyjątkowo kapryśna i częściej przypomina jesienną aurę. Dodatnie temperatury i odrobina słońca po wietrznych tygodniach wygoniły mnie z domu. Chyba każdemu czasem potrzebny jest taki dzień, kiedy może złapać odrobinę oddechu dosłownie i w przenośni. Podczas długich wędrówek warto też pamiętać o ekwipunku, czyli o czymś do picia i o… rozgrzewającej i sycącej zupie, na przykład jarzynowej.

Zupa przelana wcześniej do termosu zajmie mało miejsca w plecaku i będzie ciepła przez kilka godzin. Zimowa zupa jarzynowa to też propozycja dla osób, które lubią przepisy na błyskawiczne dania. To chyba najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu zupa jaką miałam okazję ugotować. Miseczka tak przygotowanej zupy jarzynowej to też porcja witamin w postaci warzyw i węglowodanów zawartych w grzaneczkach z razowego pieczywa.

Gotową zupę jarzynową zmiksowałam blenderem, aby móc ją potem przelać do termosu i dlatego, że tak przygotowaną zupę można też wypić z kubka. Lubię jak w mojej zupie jarzynowej są widoczne kawałeczki warzyw i dlatego nie miksuję jej bardzo dokładnie.

Grzanki:

  • 4-5 kromek pieczywa razowego z ziarnami

Przygotowanie:

  1. Z kromek chleba odkrajamy skórkę  a pozostałą część kroimy w równą kostkę.
  2. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy co jakiś czas mieszając aż grzanki się przyrumienią.
  3. Gotowe grzanki przekładamy do papierowej torebki.

Zimowa jarzynowa:

  • 450 g mrożonej mieszanki warzywnej (z włoszczyzną)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (lub 1/2 łyżeczki granulowanego)
  • szczypta imbiru
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 litr zimnej wody
  • 2 szt. rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia Winiary

Przygotowanie:

  1. Mieszankę warzywną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody.
  2. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, imbir i odrobinę pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
  3. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego i gotujemy jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego.
  5. Gotową zupę jarzynową miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładnie zmiksowana, fajnie jeśli będą widoczne w zupie kawałeczki warzyw.
  6. Gorącą zupę od razu przelewamy do termosu i zakręcamy. Jarzynową podajemy z grzaneczkami.

zupa jarzynowa

jarzynowa - przepis

zupa warzywna - jak zrobić?

jarzynowa z grzankami

Pozostaje mi już życzyć Wam tylko smacznego 🙂

Polecam też zupę na wynos, którą przygotowała Agatka :

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *