Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

Tagi: ,

Comfort food, czyli pochodzące z języka angielskiego określenie na jedzenie, które wprawia w dobry nastrój i powoduje, że w miarę konsumowania zaczynamy się czuć lepiej i przyjemniej. Nagle robi nam się w środku zaskakująco ciepło, po prostu błogo. Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi to danie, które doskonale wpisuje się w powyższy opis.
Przyrządzona na bazie aromatycznego bulionu, z dodatkiem włoskiego sera parmezan, śmietany i żółtek to jedna z najbardziej aksamitnych zup, jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek jeść. Kremową konsystencję przełamują chrupiące grzanki, zrumienione na klarowanym maśle i uprażone orzechy ziemne. Dodatek masła to coś, co sprawia, że każda potrawa zyskuje na smaku. Nie odmawiajmy go sobie zatem zbyt często 🙂

Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 ml śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • 100 g sera parmezan
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ bagietki
  • 3 łyżki masła
  • 80 g orzechów ziemnych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
  2. Pora dokładnie umyć, odciąć końcówki.
  3. Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
  4. Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
  5. Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
  6. Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  7. Zalać ok. 1 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
  8. Gotowy bulion przecedzić.
  9. Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
  10. Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
  11. Zupę doprawić suszoną bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
  12. Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie na mniejsze lub większe grzanki. Masło sklarować.
  13. Grzanki zrumienić na maśle.
  14. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
  15. Zupę podawać z grzankami oraz uprażonymi orzeszkami.

zupa neapolitańska z grzankamizupa neapolitańska z prażonymi orzechami ziemnymiZupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi na bulionieZupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi z czosnkiemzupa neapolitańska ze śmietanązupa neapolitańska z czosnkowymi grzankami

Grzanki pojawiają się również w tych przepisach:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *