Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem

Tagi: ,

Dziś na obiad zupa neapolitańska z oryginalnym włoskim makaronem. Dostałam go w prezencie od sąsiadki, spędzającej w Alpach ferie. Szukając do niego odpowiedniego tła, pomyślałam właśnie o zupie neapolitańskiej, której kremowy kolor i konsystencja doskonale pasują do pasiastych wstążek i innych przeróżnych makaroników maści wszelakiej.

Dawno nie gotowałam tej zupy, więc zaczęłam od wywiadu wśród znajomych, jak wygląda ich zupa neapolitańska. Przepis każdy inny, ale jedno łączy je wszystkie. Żółty ser, makaron, żółtka i dużo śmietanki.

Ja ugotowałam swoją zupę na wywarze warzywnym, ale można wykorzystać do jej przygotowania niedzielny rosół i zaskoczyć neapolitanką domowników przygotowanych na pomidorówkę 🙂

Smacznego!

Składniki:

  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 10 dag makaronu
  • 20 dag żółtego sera (ja dałam edamski)
  • kubeczek śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • suszone oregano
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • opcjonalnie: suszone pomidory

Przygotowanie:

  1. Makaron wstawiam do gotowania i gotuję wg przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie w drugim garnku podgrzewam śmietankę, do ciepłej śmietanki dodaję starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser (zostawiam trochę sera do posypania zupy na talerzach) i podgrzewam na małej mocy płyty ciągle mieszając, aż ser się rozpuści (można pomóc sobie blenderem).
  3. Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję do garnka ze śmietanką i serem, mieszam, dodaję do smaku oregano.
  4. Żółtka mieszam w kubeczku z jedną łyżką zupy do uzyskania jednolitej konsystencji, dolewam do garnka z zupą, dokładnie mieszam.
  5. Zupę doprawiam oregano, podaję z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.

zupa neapolitańska - przepis

zupa neapolitańska - jak zrobić?

zupa neapolitańska - dodatki

zupa neapolitańska - łatwy przepis

Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *