Zupa ogonowa na ostatki

Tagi:

Ostatki, czyli ostatnia sobota karnawału to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie pysznych, chociaż czasem trochę kalorycznych dań. Menu na ostatki musi zawierać rozgrzewające i sycące danie główne, które zapewni nam energię na cały wieczór! Dlatego dzisiejszą propozycją będzie właśnie zupa ogonowa na ostatki. Bardzo pożywna, z solidną porcją warzyw i aromatycznymi przyprawami, idealnie wpisuje się w klimat imprez karnawałowych. 🙂

Przy okazji, jest to przepis też dla tych, którzy o przygotowaniu czegoś ciepłego i sycącego przypomnieli sobie w ostatniej chwili. Zupa ogonowa Winiary ma przyjazny skład – bez glutaminianiu sodu czy innych sztucznych dodatków – to przede wszystkim warzywa, przyprawy, zioła i suszone mięso, więc doda zupie niezbędnego smaku i przyspieszy gotowanie!

Zupa ogonowa:

  • 1 opakowanie Zupy ogonowej Winiary
  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, kminek, słodka i ostra papryka, imbir
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.
  4. Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
  5. Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  6. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  8. Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.
  9. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  10. Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.

Zupa ogonowa na ostatki – jak zrobić?

Zupa ogonowa na ostatki – najlepszy przepis

Zupa ogonowa na ostatki – sprawdzony przepis

Zupa ogonowa na ostatki – jak ją przygotować?

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy idealne na imprezy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *