Zupa ogonowa na ostatki
Tagi: zupa ogonowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Ostatki, czyli ostatnia sobota karnawału to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie pysznych, chociaż czasem trochę kalorycznych dań. Menu na ostatki musi zawierać rozgrzewające i sycące danie główne, które zapewni nam energię na cały wieczór! Dlatego dzisiejszą propozycją będzie właśnie zupa ogonowa na ostatki. Bardzo pożywna, z solidną porcją warzyw i aromatycznymi przyprawami, idealnie wpisuje się w klimat imprez karnawałowych. 🙂
Przy okazji, jest to przepis też dla tych, którzy o przygotowaniu czegoś ciepłego i sycącego przypomnieli sobie w ostatniej chwili. Zupa ogonowa Winiary ma przyjazny skład – bez glutaminianiu sodu czy innych sztucznych dodatków – to przede wszystkim warzywa, przyprawy, zioła i suszone mięso, więc doda zupie niezbędnego smaku i przyspieszy gotowanie!
Zupa ogonowa:
- 1 opakowanie Zupy ogonowej Winiary
- 500 ml wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler (ok. 200 g)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, kminek, słodka i ostra papryka, imbir
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.
- Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
- Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
- Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
- Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
- Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.
- Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy idealne na imprezy:
- Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
- Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
- Zupa rybna z karpia
- Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
- Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
- Zupa serowa z łososiem i pomidorami
- Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
- Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa