Zupa ogonowa z makaronem

Tagi: ,

Polska kuchnia znana jest w świecie z wielu znakomitych zup. Podobno żaden inny naród nie rozkochał się w zupach tak jak my. Dlatego właśnie dziś mam dla Was przepis na trochę zapomnianą, staropolską zupę ogonową. Jest pożywna, wyrazista w smaku, bardzo sycąca. W sam raz na rozgrzewający jesienny obiad. Zupa ogonowa dziś w wersji z podsmażoną dodatkową porcją warzyw, aromatycznymi przyprawami i makaronem.

Składniki:

  • 1 opakowanie Zupy ogonowej Winiary

  • 500 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 g makaronu kolanka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.
  3. Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  4. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  5. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i przyprawy – majeranek i czerwoną paprykę. Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
  6. Na patelnię wlej passatę pomidorową i smaż jeszcze chwilę.
  7. Zawartość patelni wlej do garnka z zupą. Zupę ogonową dopraw solą i pieprzem.
  8. Zupę ogonową podawaj z ugotowanym makaronem, posypaną posiekana pietruszką.

Zupa ogonowa – prosty przepis

Zupa ogonowa – sprawdzony przepis

Zupa ogonowa – jak zrobić?

Zupa ogonowa – prosta i smaczna

Makaron to chyba najbardziej znany dodatek do zupy, ale wcale nie musi być tradycyjny! Sprawdź przepisy:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *