Zupa ogórkowa na rosole

Tagi:

Kiedy gotujemy rosół zwykle przyrządzamy jego spory garnek. Jeśli zdarzy się tak, że po dwóch dniach mamy ochotę na małą odmianę, a w garnku ciągle nie widać dna, na rosole przyrządzimy doskonałą zupę ogórkową. Przepis na zupę ogórkową to propozycja szybka i prosta: wystarczy, że do bulionu dodamy ogórki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę, i zupa ogórkowa gotowa!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-7 dużych ogórków kiszonych
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Koperek
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie:3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  2. Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  3. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.
  4. Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.

zupa ogórkowa - prosty przepiszupa ogórkowa na rosolekwaśna ogórkowa zupa z ogórków - składnikiogórkowa ze śmietanązupa ogórkowa z koperkiem

 

Nie ma dobrej ogórkowej bez koperku! A jak jeszcze można wykorzystać koperek w zupie? Zobacz przepisy:

Zobacz też

1 komentarz

  • aga napisał(a):

    Zrobiłam:) byłam sceptyczna ale wyszła naprawdę mega pyszna:) od siebie dodałam jeszcze około 100 mililitrów wody z ogórków.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *