Zupa ogórkowa na udkach

Tagi:

Można się sprzeczać, czy lepsza jest zupa ogórkowa na udkach, czy też może raczej ta przygotowywana na żeberkach. Zwolennicy jednej i drugiej frakcji będą żarliwie bronić swoich racji. A przecież obie wersje są pyszne i można je gotować na zmianę. Przecież ogórkowa nie musi być wciąż taka sama! Nasi stali czytelnicy dobrze o tym wiedzą, bo na blogu można znaleźć nie tylko ogórkową na żeberkach i udkach, ale nawet ogórkową z ogórków świeżych lub małosolnych.

Tym razem jednak jest klasycznie z ogórkami kiszonymi. Zawsze powtarzam, że jakość ogórków użytych na zupę ma kluczowe znaczenie. Do zupy można dodać mniej jędrną marchewkę lub pietruszkę, ale ogórki muszą być idealne. Inne mogą zwyczajnie popsuć jej smak.

Szkoły przygotowywania ogórków przed dodaniem do garnka są różne. Jedni ścierają na tarce (o dużych lub małych oczkach), inni blendują, kroją w kosteczkę. Jedni podduszają ogórki na maśle, twierdząc,  że bez tego ogórki są twarde, inni gotują bez podduszania i ich zupa jest równie pyszna. A ja znowu powiem swoje – gotujcie na różne sposoby, ta różnorodność jest bardzo potrzebna!

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy.

Zupa ogórkowa na udkach:

  • 30-40 dag kiszonych ogórków
  • 2 udka
  • 3-4 większe ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska i pieprz do smaku
  • śmietana do zabielenia zupy (słodka lub kwaśna, wg upodobań)
  • świeża zielenina

Przygotowanie:

  1. Udka myjemy, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i suszoną włoszczyznę, gotujemy 40 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy razem z umytym porem.
  3. Do garnka dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 20 minut.
  4. Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy, kiedy ziemniaki są już miękkie. Chwilę gotujemy.
  5. Zupę podajemy z kawałkami mięsa z udek, zabielamy śmietaną, posypujemy zieleniną.

Ogórkowy zawrót głowy może przybierać różne formy. Poznajcie kilka z nich:

Zobacz też

2 Comments

  • Brygida napisał(a):

    Witam Panią,bardzo ważną sprawą jest dodanie ogórków gdy pozostałe warzywa są już miękkie -to ważny element dla osób debiutujących w kuchni-dobrze byłoby gdyby Pani to dopisała w swoim przepisie,dziękuję.

    • Agata napisał(a):

      Witam 🙂 ogórkowa z twardymi ziemniakami to popisowy przepis debiutujących w kuchni 🙂 Uzupełniłam przepis, żeby nie było żadnych wątpliwości, chociaż po 20 minutowym gotowaniu ziemniaki nie mają prawa być twarde. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *