Zupa ogórkowa na żeberkach

Tagi:

Choć zupa ogórkowa na żeberkach wymaga trochę czasu, nie jest pracochłonna i właściwie gotuje się sama. Aromatyczna, esencjonalna, bo przygotowana na wywarze z żeberek, dobrze przyprawiona. Zupa ogórkowa na żeberkach podana z kawałkami mięsa smakuje wyśmienicie i przynosi błogie uczucie sytości. Zupa ogórkowa, jedna z klasycznych polskich zup, świetnie smakuje także z ryżem lub podana ze swojską pajdą chleba.

Składniki:

  • Krajanka Ogórkowa Winiary
  • 30 dag żeberek wieprzowych extra
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela anielskiego
  • listek laurowy
  • 150g kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy.
  2. Za pomocą zwykłej łyżki lub cedzakowej odszumowujemy żeberka, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, por, seler, pietruszkę i gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas uzupełniając odparowaną wodę.
  3. Wyjmujemy z wywaru warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i ząbki czosnku w całości (nie obierając). Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wyciągamy z zupy ząbki czosnku.
  4. Dodajemy krajankę ogórkową, mieszkamy, gotujemy 5 minut.
  5. Śmietanę łączymy w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą ogórkową.
  6. Zupę ogórkową na żeberkach podajemy z mięsem oddzielonym od kostek, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

zupa ogórkowa na żeberkach

zupa ogórkowa

ogórkowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *