Zupa ogórkowa z czosnkiem

Tagi:

Zupa ogórkowa z czosnkiem to chyba jedna z najczęściej przygotowywanych zup poza pomidorową i rosołem w moim domu. Ugotowana na bazie domowych ogórków kiszonych, z odrobiną czosnku smakuje rewelacyjnie. Dlatego na koniec lata zazwyczaj staram się przygotować zapas ogórków do zup, sałatek i innych pyszności.

Zawsze zastanawiam się jak to jest, że mój mąż tak bardzo nie lubi czosnku, a w pewnych potrawach nie potrafi go wychwycić swoimi kubkami smakowymi. Może to połączenie kwaśnych ogórków z czosnkiem uśpiło jego czujność 🙂

Kiedy tylko  temperatura spada i zaczyna się jesienna pogoda, odstawiam do następnego lata przepisy na chłodniki i zaczynam gotować zupy typu ogórkowa, pomidorowa  a później sycące i rozgrzewające zupy gulaszowe. Robiłyśmy już z Agatką zupę ogórkową z małosolniaków i ogórkową z wędzonym łososiem, ale nie ma to jak klasyka i tradycja. Zawsze do nich wracamy i zawsze smakują tak samo.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywno- drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pęczek koperku
  • 4-5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8  mniejszych ziemniaków
  • 400 g ogórków kiszonych (waga po odsączeniu)
  • opcjonalnie: włoszczyzna (kawałek selera,marchewka, kawałek pora)

Przygotowanie:

  1. Bulion zagotowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcemy dodać do zupy włoszczyznę, marchewkę i kawałek selera ścieramy na tarce, por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy do bulionu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi.
  2. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do gotującej się zupy.
  3. Ogórki ucieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie.
  4. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
  5. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i mieszamy ze śmietaną. Dopiero tak przygotowaną śmietankę  dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
  6. Na  koniec dodajemy drobno posiekany koperek.

zupa ogórkowa z czosnkiem

Zobacz też

11 Comments

  • kruszynkakasia napisał(a):

    jutro wypróbuję ten przepis

  • Magdalena Ko napisał(a):

    Czy zabielanie jest konieczne?

  • Iwona napisał(a):

    Przepysznie wygląda.

  • Madzia napisał(a):

    Ja już ugotowałam i jest PYSZNIE

  • Renata napisał(a):

    Zupa Wyglada na pyszna! musze wyprobowac wersje z czosnkiem!

  • Jozef K. napisał(a):

    Świetne,tanie i latwe do przyżądzenia przepisy.Polecam,jeżeli chcemy jeść zdrowo i dobrze.

  • Jasiek z GÓR napisał(a):

    Ten mąż co nie lubi czosnku a w zupie go je nie ma prawa go wyczuwać, bo 2 ząbki na gar zupy to rzeczywiście trudno czosnek wyczuć.

  • Dorota Szumska napisał(a):

    Ten przepis nie jest dla mnie jasny. Bulion ma w sobie już wywar z warzyw. Marchewkę, selera i pora dodajemy ponownie w jakim celu? Czy dodajemy te warzywa w całości i po ugotowaniu wyjmujemy z zupy, czy kroimy je lub ścieramy na tarce aby stanowiły część zupy. Bazę stanowi bulion drobiowo-warzywny można więc wykorzystać już ugotowane warzywa. W tym przepisie wychodzi na to, że 2 razy robimy to samo, czyli dodajemy włoszczyznę.

    • Agata napisał(a):

      W przepisie wykorzystany jest wywar drobiowo-warzywny, rzeczywiście nie ma konieczności dodawania włoszczyzny, chociaż ja bym dodała, ale tak jak Pani pisze – startą na tarce. Żeby nie było niejasności, już zmodyfikowałam przepis. Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *