Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Tagi:

Kolejna klasyka wśród polskich zup, czyli ogórkowa. Na blogu znajdziecie przepis na ogórkową z czosnkiem lub z ogórków małosolnych. Jest też wersja ogórkowej z ryżem, ale brakowało nam przepisu na ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku. Dla mnie to zupełna nowość, bo nigdy nie gotowałam jej w ten sposób. Pomysł podsunęła jedna z naszych czytelniczek. Jak się okazało, to smak z dzieciństwa wielu osób! Z ogromną ciekawością zabrałam się za jej gotowanie. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziemniakami, ale postanowiłam ziemniaki zastąpić pęczakiem jęczmiennym. Zupa wyszła bardzo smaczna, choć mój mąż zapytał się mnie gdzie zniknęły ziemniaki :)

Podstawą dobrej zupy ogórkowej są kiszone ogórki. Najlepsze są swojskie ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. Do przygotowania ogórkowej wykorzystujemy prawie całą zawartość słoika z ogórkami kiszonymi. Koper i wodę z ogórków dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Tak przygotowana ogórkowa ma idealnie kwaskowaty smak z bardzo delikatną maślaną nutą.

(z podanych składników przygotujemy około 6-8 porcji zupy)

Składniki:

  •  2 ćwiartki tylne z kury (800 g)
  • 1,7 l zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 szklanka włoszczyzny pokrojonej w kostkę (świeżej lub mrożonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ogórków kiszonych (300 g)
  • łyżka masła klarowanego
  • pęczak jęczmienny
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1/3 szklanki płynnej śmietany do zup
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.
  2. Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.
  3. Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.
  4. W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.
  5. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.
  6. Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
  7. Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.
  8. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.
  9. W osobnym garnku gotujemy kaszę .
  10. Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.

Zupa ogórkowa z podsmażanymi ogórkami

Zupa ogórkowa z podsmażanymi ogórkami

Zupa ogórkowa z podsmażanymi ogórkami

Zupa ogórkowa z podsmażanymi ogórkami

 

Wielbicielom zupy ogórkowej polecam :

Ogórki kiszone

Zupę ogórkową z czosnkiem

Zupę ogórkową z ryżem i siekanym koperkiem

Swojską zupę ogórkową

Zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych

Zobacz też