Zupa ogórkowa z małosolniaków

Tagi:

Na ogórki małosolne czekamy cały rok. Najlepiej smakują zawsze te pierwsze. Od kilku dobrych już lat nie kupuję gotowych małosolniaków, a zaprawiam je sama. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut. Ogórki z koperkiem i 2 ząbkami czosnku zalewamy wrzątkiem z solą i następnego dnia mamy już gotowe ogórki małosolone. Nie muszą być przechowywane w szczelnych słoikach. Najlepsze są do tego gliniane garnuszki, ale świetnie sprawdzi się też zwykły duży słoik.

Moje dzieci uwielbiają takie ogórki i postanowiłam przygotować z nimi zupę ogórkową, która różni się nieco smakiem od tradycyjnej ogórkowej do której się przyzwyczailiśmy. Na szczęście zdecydowanie większa część mojej rodziny jest otwarta na nowe smaki i pasowała im taka zupa ogórkowa, co bardzo mnie cieszy, bo lubię nieco eksperymentować w kuchni i łączyć smaki.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 8 średnich ziemniaków
  • 8 ogórków małosolnych
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Bulion warzywny przelewamy do garnka i dodajemy do niego ziemniaki.
  3. Ogórki małosolne ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie dodajemy do bulionu starte ogórki. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam bulion warzywny, ale świetnie też sprawdzi się tutaj bulion drobiowy z wkładką mięsną.
  5. Pod koniec gotowania zupę zabielamy śmietanką.
  6. Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do zupy.
  7. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Zobacz też