Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi i ziemniakami

Tagi:

Dylematy na temat zupy ogórkowej nie muszą dotyczyć tylko dodatku, z którym się ją gotuje. Ziemniaki czy ryż? Oto jest pytanie, ale nie jedyne, które pojawia się w mojej głowie, kiedy myślę o ogórkowej. W wersji tradycyjnej, a może krem? Z ogórkami kiszonymi, a może zupełnie inaczej? Bo może być inaczej, choć równie pysznie.

Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi to sposób na ogórkową inną niż wszystkie. Zupa jest łagodniejsza w smaku, choć wciąż przyjemnie kwaśna, bo przygotowana z Zupą ogórkową Jak u Mamy Winiary, w której znajdziecie mnóstwo suszonych warzyw, a w nich ogórki kwaszone, a dodatkowo idealnie dobrane przyprawy. Ta ogórkowa nie może się nie udać!

Ogórki małosolne przed dodaniem do zupy podduszamy na maśle, dzięki czemu nabierają łagodnego maślanego smaku i aromatu. Można je obrać, ale jeśli lubicie dobrze wyczuwalne ich kawałki w zupie, zetrzyjcie je razem ze skórką. W czasie duszenia dodałam do ogórków ząbek czosnku i nieduży baldach kopru, który oddał swój cudowny aromat. Oczywiście baldach, czyli kwiatostan kopru, nie jest konieczny, ale w sezonie na ogórki małosolne jest duże prawdopodobieństwo, że i Wy macie go w kuchni. Jeśli tak jest, nie rezygnujcie z tego dodatku.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 duże porcje zupy.

Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi i ziemniakami:

  • 6-8 ogórków małosolnych
  • 4 ziemniaki
  • 2 opakowania Zupy ogórkowej Jak u Mamy Winiary
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • baldach kopru (niekoniecznie)
  • 1/4 szklanki śmietany (dałam słodką)
  • świeżo posiekany koperek

Przygotowanie:

  1. Ogórki małosolne ścieramy na tarce o dużych oczkach (obieranie ogórków nie jest konieczne) i podduszamy je na maśle ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy i gotujemy 5 minut.
  3. W wyższym naczyniu rozprowadzamy zawartość dwóch opakowań z zupą ogórkową w 0,7 l wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, zagotowujemy i gotujemy 10 minut często mieszając.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka podduszone na maśle ogórki małosolne.
  5. Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *