Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Tagi:

Nic nie smakuje zimą lepiej niż zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem. Przepis na udaną ogórkową jest prosty. Im smaczniejsze ogórki, tym smaczniejsza zupa, dlatego staram się robić duże zapasy kiszonych swojskich ogórków, a kiedy się skończą, kupuję ogórki od sprawdzonego sprzedawcy. Bo najgorsze, co może być, to ogórki sztucznie pędzone, takie, które nawet jeśli ładnie wyglądają z zewnątrz, bywają puste w środku i oczywiście niesmaczne. Druga rzecz, o której trzeba pamiętać, gotując ogórkową – ogórki trzeba dodać do zupy na samym końcu, inaczej pozostałe warzywa nie ugotują się do miękkości, tylko pozostaną twarde.

Zazwyczaj gotuję ogórkową z ziemniakami, ale dzisiaj na obiad jest zupa ogórkowa z ryżem, tak dla odmiany. Oczywiście trafił do mojej ogórkowej ryż basmati, mój ulubiony do zup i gołąbków. Ziemniaki można w przepisie zupełnie pominąć, ja jednak dodałam, bo dla mnie ziemniaki w ogórkowej to składnik obowiązkowy.

Składniki:

  • kawałek selera
  • marchewka
  • pietruszka
  • por (biała część)
  • 6-7 ogórków kiszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony lubczyk
  • pół woreczka ryżu
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • opcjonalnie: 2 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowuję 1,5 l wody.
  2. W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.
  4. Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).
  5. Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.
  6. Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.
  7. Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.
  8. Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.

ogórkowa z ryżem8

ogórkowa z ryżem7

ogórkowa z ryżem2

Polecam inne pyszne zupy ogórkowe:

zupa ogórkowa z czosnkiem

zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

…a latem w szczególności:

zupa ogórkowa z małosolniaków

zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Smacznego!

Zobacz też

  • paulina

    niestety skończyły mi się zapasy domowych ogórków, jakie kupne ogórki polecasz? pozdrawiam!

  • Agata

    Paulino, najważniejsza jest jakość ogórków przeznaczonych na kiszenie. Te sztucznie pędzone zupełnie do kiszenia się nie nadają (właściwie do niczego się nie nadają :) , po ukiszeniu robią się ciapiaste, bo często są puste w środku. Można przyjrzeć się kupowanym ogórkom, czy są okrągłe, czy takie jakby przydeptane. I czytać etykiety, czy nie dodano do nich niepotrzebnych konserwantów, bo do kiszenia wystarczy woda, sól, zioła i przyprawy. A i tak może się okazać, że na te właściwe trafisz metodą prób i błędów. Dlatego ja, kiedy skończą się zapasy, kupuję ogórki u Jackowej na moim ulubionym wrocławskim targowisku lub w sklepach z żywnością ekologiczną. Pozdrawiam!

  • Jerzy Strąk

    Ta zupa „chodziła” za mną dłuższy czas. Chciałem zrobić ją na na ogórkach własnej produkcji, niestety, chyba przez te ulewy, ogórki nie dały się ukwasić, robiły się ciapowate i nic z nich nie można było zrobić. Nie poddałem się kupiłem w sklepie ogórki kwaszone i w końcu mogłem przygotować moją i nie tylko upragnioną zupę. Polecam i pozdrawiam.

    • Agata

      Rzeczywiście w tym roku przez deszcze dużo ogórków się zmarnowało. Ja, jeśli nie mam własnych ogórków, kupuję „sprawdzone” w zaufanym sklepie :) Pozdrawiam!