Zupa ogórkowa z ziemniakami bez mięsa

Tagi:

Klasyka kuchni polskiej, zupa ogórkowa z ziemniakami. Do jej przygotowania warto wykorzystać kiszone ogórki dobrej jakości, niekoniecznie domowe, ale na pewno sprawdzone. Podsmażone na maśle nadają zupie doskonałego aromatu, chociaż kiedy zależy nam na czasie, można pominąć ten krok i dodać je do zupy zaraz po starciu na tarce.

Pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym. Wszystkim, dla których ogórkowa musi być na żeberkach, polecam ten właśnie przepis. Smacznego.

Zupa ogórkowa z ziemniakami:

  • 0,5 kg kiszonych ogórków
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała lub jasnozielona część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 2 kostki Bulionu warzywnego Winiary
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • 2-3 łyżki masła
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • opcjonalnie: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, liście laurowe, ziele angielskie, nieobrane ząbki czosnku i kawałek pora, gotujemy 20 minut.
  2. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce, odciskamy z soku (ale go nie wylewamy), podsmażamy na maśle kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Do garnka z zupą dodajemy podsmażone ogórki, dolewamy odciśnięty wcześniej sok, mieszamy i zagotowujemy. Ważne, aby dodać ogórki do zupy, kiedy pozostałe warzywa są już miękkie (jeśli dodamy je wcześniej, warzywa pozostaną twarde).
  4. Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietanką. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *