Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Tagi: ,

Kiedy Jola zaproponowała, żeby na naszym blogu pojawiały się cyklicznie przepisy regionalnej kuchni polskiej i żebyśmy zaczęły od kuchni dolnośląskiej, poczułam zew przygody. I od razu wiedziałam, że ta przygoda nie zacznie się w kuchni.

Początek był gdzieś między moimi wspomnieniami z dzieciństwa, najedzonym wrocławskim krasnalem, którego można zobaczyć na wrocławskim Rynku i stronicami „Kuchni Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela. Już w dzieciństwie odkryłam wielokulturowy charakter dolnośląskiej kuchni. W moim domu w Wigilię zawsze były kluski z makiem, a u mojej najbliższej przyjaciółki, mieszkającej kilka bloków dalej, co roku próbowałam egzotyczną dla mnie kutię. Czy to oznacza, że nie ma kuchni dolnośląskiej? Jest, a tworzą ją tradycje kulinarne z wielu zakątków Europy.

Zupę orkiszową można zrobić z gotowej mąki orkiszowej lub zmielić ziarna orkiszu. Ja wybrałam tą drugą opcję, bo ciekawiła mnie także zupa z ziaren orkiszu, którą też ugotowałam. Ziarna orkiszu wymagają przed ugotowaniem 12 godzinnego moczenia, więc nie jest to zupa, którą można jeść pół godziny po pomyśle na nią. Ale zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku. Można ją ugotować praktycznie według przepisu na krupnik, trzeba tylko pamiętać o moczeniu, a potem gotowaniu dłużej niż kaszę jęczmienną, 40 minut. I koniecznie doprawić zupę z ziaren orkiszu gałką muszkatołową.

Gdybyście jednak chcieli ugotować tylko jedną zupę orkiszową, zróbcie ją z mielonego orkiszu. Przepyszna!

Składniki:

  • 100 g orkiszu (może być mąka orkiszowa)
  • kawałek masła (około 30-40g)
  • 1 l wywaru warzywnego, najlepiej z fenkułem
  • kawałek ugotowanego mięsa drobiowego (np. udko z kurczaka)
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • nieduża cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Orkisz mielę na mąkę.
  2. Masło rozpuszczam w rondelku (kawałeczek zostawiam do podsmażenia kawałków kurczaka i cebuli) i lekko przesmażam na nim mąkę orkiszową.
  3. Podlewam ją małą ilością wywaru warzywnego dobrze mieszając, alby nie utworzyły się grudy.
  4. Wciąż mieszając dolewam resztę wywaru, doprawiam gałką muszkatołową, gotuję 10 minut na „wolnym ogniu”.
  5. Pod koniec gotowania dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  6. W tym czasie kroję cebulę w piórka, mięso w kawałki, lekko przesmażam, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  7. Zupę nalewam do miseczek i podaję z mięsem podsmażonym z cebulą. Dekoruję natką pietruszki.

orkisz3

orkisz 2

orkiszowa z ziaren

orkiszowa2

Polecam także inne zupy z Dolnego Śląska:
wykwintną zupę migdałową z winem
zupę chlebową
keselicę

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *