Zupa owocowa z kaszą jaglaną

Tagi:

Wakacje na półmetku, lato w pełni. Można czerpać z jego darów pełnymi garściami. Dzisiaj w garści trzymam aromatyczne owoce, które latem pysznie smakują, najlepiej zrywane prosto z drzew i krzaczków. W moim niewielkim ogródku mam lika bujnie owocujących śliw, jedne olbrzymie drzewo czereśniowe, malutką gruszę i jabłonkę, sporo krzewów malin. Jak na taką małą powierzchnię, mam całkiem pokaźny sad 🙂

Dawno nie gotowałam zupy owocowej, ostatnio tak mnie pochłonęły przeróżne zupy warzywne, że owoce pojawiały się w moim domu tylko w postaci świeżej. Ale dzisiaj na obiad będzie zupa owocowa z kaszą jaglaną.

Zupa owocowa z kaszą jaglaną bardzo smakowała moim dzieciom. Kaszę uznały za pyszną, więc z pewnością trafi jeszcze do niejednej mojej zupy i to nie tylko owocowej. Oczywiście jak tylko ugotuję kolejną zupę z kaszą jaglaną, zaraz zdam relację. A tymczasem polecam przepis na zupę owocową z kaszą jaglaną i życzę smacznego.

owocowa z jaglana mix

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 kg owoców (u mnie 200 g borówek amerykańskich, garść czereśni, garść malin, miseczka śliwek)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczę kilka razy na sicie pod strumieniem zimnej wody, na końcu przelewam wrzątkiem. Przekładam do garnka, zalewam 0,5 szklanki wody, dodaję łyżeczkę cukru waniliowego, zagotowuję i gotuję na najmniejszej mocy płyty pod przykryciem, aż kasza będzie miękka (15-20 minut). Od czasu do czasu zaglądam pod pokrywkę sprawdzając, czy nie trzeba dolać odrobiny wody (jeśli trzeba, dolewam gorącą), nie mieszam kaszy podczas gotowania.
  2. Po ugotowaniu pozostawiam kaszę pod przykryciem.
  3. W czasie, kiedy kasza się gotuje, owoce myję, usuwam pestki z czereśni i śliwek.
  4. Przekładam owoce do garnka, posypuję cukrem, zalewam wodą (tylko tyle, by przykryła owoce), zagotowuję. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączam płytę i pozostawiam owoce pod przykryciem na 5 minut.
  5. Po tym czasie miksuję zupę, przecieram przez sito, odstawiam do przestygnięcia, dodaję śmietanę, mieszam.
  6. Do miseczek nakładam łyżką kaszę jaglaną i zalewam ją lekko ciepłą lub chłodną zupą owocową. Dekoruję zupę świeżymi owocami.

owocowa z jaglana glowne  wersja 2 IMG_9672

owocowa z jaglana IMG_9698

owocowa z jaglana IMG_9689

owocowa z jaglana IMG_9677

Wielbicielom zup owocowych polecam także:

zupa truskawkowa z bezikami

zupa owocowa z kruszonką

zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

zupa owocowa z makaronem

zupa owocowa z serkiem mascarpone

chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Zobacz też

9 Comments

  • Halina napisał(a):

    Jeśli chodzi o jaglaną robię ją codziennie. Kiedyś stosowałam wersję z płukaniem, ale dla mnie właśnie ta wersja jest bardziej uciążliwa.Prażenie jest proste praży się przez chwilę dolewa wody i gotuje.

  • Aleksandra Kowalska napisał(a):

    nie mam na stanie kaszy jaglanej, a planuję zrobić tą zupkę na lekki obia przed wieczornym grillem… co powiesz na zastąpienie jej pęczakiem? będzie pasował? 🙂 z warzywami mi współgra pięknie, ale jako dodatek do dań słodkich jeszcze nigdy nie próbowałam…

    • Agata napisał(a):

      Hmmm myślę, że lepszy będzie kuskus, pęczaku na słodko sobie nie wyobrażam 🙂

      • Aleksandra Kowalska napisał(a):

        a jednak moja wyobraźnia z kolei szeptała: spróbuj, więc… był pęczak ! 🙂 ugotowany z cukrem brązowym i cynamonem ! 🙂 do tego do zupy dorzuciłam migdały i rodzynki i… w naszym domu zrobiło się jakoś tak prawie świątecznie 🙂 uwielbiam testować w kuchni nowe połączenia składników ! 🙂

        • Agata napisał(a):

          Cieszę się, że eksperyment kulinarny się udał 🙂 Zapamiętam Twój sukces i pewnie wykorzystam w najbliższej przyszłości 🙂 Mi też zdarza się eksperymentować w kuchni, raz wyjdzie, raz nie, co mi tam :p

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *