Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Tagi: ,

Wczoraj kupiłam pierwszy koszyczek truskawek. Uwielbiamy je i to pod każdą postacią. Zrobiłam już kompot truskawkowy i kilka słoiczków z dżemem truskawkowym i oczywiście ugotowałam zupę owocową z… truskawkami i rabarbarem.

Chyba każdy z nas jadł kiedyś ciasto owocowe z kruszonką lub zapiekane owoce pod kruszonką, czyli crumble. To właśnie ten pyszny deser stał się moją inspiracją do stworzenia zupy owocowej pod kruszonką.

Zupa owocowa z kruszonką jest słodka, delikatna i pyszna – dokładnie taka jaką lubią moje dzieci. Bardzo szybko się ją gotuje i tak naprawdę można do niej dodać wszystkie ulubione owoce sezonowe.

Polecam też zupy, które Agatka gotuje swoim dzieciom , czyli jej smaki z dzieciństwa: klik

Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 80 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.
  4. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Zupa owocowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 900 ml zimnej wody
  • 7 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).
  2. Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.
  3. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.
  4. Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.
  5. Podajemy na ciepło z kruszonką.

Zupa owocowa

Zupa z truskawek i rabarbaru

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Zobacz też

2 Comments

  • Michał napisał(a):

    Zupa owocowa z kruszonką… to MUSI być doskonałe. Jeśli ktoś zupy owocowej nie lubi, zawsze mu kruszonka pozostaje 😉 genialne w swojej przebiegłości. Chyba się skuszę 🙂

    • Jola napisał(a):

      Michał, dla każdego coś dobrego 🙂 Zupy owocowe jadłam już jako dziecko i to one właśnie kojarzą mi się z dzieciństwem. Kiedy tylko pojawiały się truskawki moja mama lepiła pierogi z truskawkami i gotowała pyszne zupy owocowe.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *