Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Tagi:

Nadeszła pora na zupy owocowe – lekkie, słodkie i kolorowe.

Najbardziej popularna jest zupa owocowa z makaronem i taką też pamiętam z moich lat dziecięcych. Zupę owocową można przygotować na bazie świeżych owoców lub posiłkując się domowym kompotem. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Dzisiejsza zupa jest połączeniem obu tych metod, bo ugotowałam ją na bazie kompotu, ale dodałam też świeże owoce i całość miksowałam na gładki krem. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt słodka, to można część soku z kompotu zamienić na przegotowaną wodę. Podobnie robimy jeśli wolicie zupy o bardziej płynnej konsystencji. Natomiast jeśli chcielibyście uzyskać gęsty krem, to wystarczy dodać nieco więcej owoców.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • 1 kompot truskawkowy
  • 100 g malin
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 2 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • garść płatków kukurydzianych
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Owoce z kompotu oraz maliny i borówkę amerykańską przekładamy do garnuszka (część świeżych owoców zostawiamy do dekoracji).
  2. Zalewamy resztą kompotu nieco ponad poziom owoców.
  3. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
  6. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  7. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy płatkami kukurydzianymi i świeżymi owocami.

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi - przepis

Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?

Polecam też inne zupy owocowe :

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi

Zupa owocowa z makaronem

Zupa owocowa z kaszą jaglaną

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *